lördag 5 juli 2014

Edmund de Waal - Haren med bärnstensögon


Blir några korta kommentarer till ett antal böcker jag läst under juni, detta får bli den första. Boken har blivit liggande sedan bokrean, läst den parallellt med Alexandriakvartetten.

de Waal skildrar sin släkt, familjen Ephrussi som under senare halvan av 1800-talet utvandrade från Odessa i dåvarande Ryssland till Wien, Paris och slutligen London under andra världskriget.

Beskrivning av den antisemitism som rådde redan vid denna tid i såväl Paris som Wien är skrämmande, men ger samtidigt en bakgrund till de brott mot judar som skedde under andra världskriget. Hitler växte ju upp med tidsandan som rådde i dåtidens Österrike. 

Men det finns så mycket mer, beskrivningen av livet i Paris kring sekelskiftet, det Habsburgska rikets sista dagar i Wien och slutligen även Tokyo åren efter andra världskriget. En av de Waals morbröder valde att flytta dit och man kan väl säga att det var netsukernas förtjänst.

Romanen är till stor del uppbyggd kring de Waals kartläggning familjens netsukesamling (264 netsuker), små snidade japanska figurer av trä och elfenben. Dessa är i princip det enda som genom lyckliga omständigheter blivit kvar av släktens konstsamlingar och förmögenhet, vilken mer eller mindre konfiskerades under förföljelserna som pågick strax innan och under andra världskriget.

För att sammanfatta det kort är de Waals bok en roman där familjens öden på ett lärorikt sätt vävs in med det historiska skeendena, man riktigt känner tidsandan som han levandegör på ett sätt som verkligen tilltalar mig.

Helt klart en viktig bok att läsa för den som vill få en annorlunda vinkling på den historiska utvecklingen både dess ljusa och mörka sidor.



Over and out

Mr T

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar